Rådgivande för unga hingstar
Publicerat: 2011-10-16 Kl: 11:00:00 | I kategori: AllmäntRådgivande bedömning äger rum under hösten och arrangeras av ASVH i samarbete med sex naturbruksgymnasier runt om i landet. Bedömningen är öppen för unga hingstar (1- 4 år) och i mån av plats även för äldre hingstar med meriter. Syftet med rådgivande bedömning är att hingstägaren ska få vägledning om hingsten kan vara intressant att visa vid bruksprov längre fram och därmed aktuell att behålla som hingst. Det fungerar också som en marknadsplats där det finns möjlighet att saluföra sin hingst. Hingstarna bedöms av tre domare, en exteriör-, en hopp- och en gångartsdomare, varav minst två är representanter ur ASVHs avelsvärderingsnämnd (AVN). Hingsten blir allsidigt bedömd och även härstamningen vägs in i det slutliga omdömet. Det är en inofficiell bedömning, vilket innebär att den inte är avelsvärderingsgrundande och inga poäng delas ut. Alla hingstar får ett muntligt och skriftligt omdöme. Viktigt att notera är att ett positivt utlåtande vid rådgivande bedömning inte på något sätt garanterar ett godkännande vid bruksprov.
Bedömningen sker på samtliga platser i ridhus. Innan själva bedömningen ska pass uppvisas i sekretariatet och hingsten ska mätas på anvisad plats. Upplägget under själva bedömningen liknar ett treårstest. Hingsten bedöms först i lösgalopp, följt av löshoppning (anvisningar se nedan). I direkt anslutning till löshoppningen exteriörbedöms hingstarna vid hand. För 1- och 2-åringarna är bedömningen klar här och domarkritiken ges. De 3-åriga och äldre hingstarna ska visas ridna i skritt, trav och galopp. Ridprovet sker i grupper, om högst fyra, efter att den sista hingsten har exteriörbedömts. Efter avslutat ridprov ger domarna kritiken för dessa hingstar. För äldre hingstar med prestationer kan enskild ridning i den disciplin meriterna uppnåtts bli aktuellt. Hingstarna ska vara förberedda för sin uppgift och ha tränats i samtliga delmoment innan bedömningstillfället.
Muntlig och skriftlig kritik ges för följande:
Exteriör
-
typ (ras-, bruks- och könstyp)
-
huvud, hals och bål
-
extremiteter och rörelsernas korrekthet
-
skritt
-
trav
-
galopp (lös)
Löshoppning
Ridbarhet (hingstar 3 år och äldre)
Härstamning
Anvisningar för löshoppning
Löshoppning är vid rådgivande bedömning ett obligatoriskt moment. Hoppningen sker över tre hinder, två hjälphinder med ett galoppsprång mellann som placeras ett galoppsprång före det tredje. Det tredje hindret är av oxertyp, utan fyllnad och med bakre bommen 10 cm högre än den främre. Avsprångsbom/markbom ska finnas framför oxern. Den bakre bommen ska vila på säkerhetsskållor.